Zoeken
  • Thomas Aleva

BESTEMMING BEREIKT: Engeland verbiedt benzineauto's

Bijgewerkt: 19 nov 2020

Groot-Brittannië heeft vandaag aangekondigd de verkoop van nieuwe Internal Combustion Engine (ICE) auto’s vanaf 2030 compleet te verbieden. Vijf jaar later volgt een verbod op de verkoop van nieuwe (Plug-in) hybride auto’s om daarna uitsluitend volledig elektrische auto’s toe te staan. Auto’s die een combinatie van verbrandingsmotor en batterij gebruiken kan je dan dus ook niet meer kopen. Daarmee brengt Boris Johnson zijn verbod op de ICE-auto tien jaar naar voren om het land hopelijk in 2050 CO2-neutraal te kunnen verklaren. Geen nieuwe Porsche 918, LaFerrari of McLaren P1 meer na 2035 dus.

Nieuw record

In oktober van dit jaar behaalde Groot-Brittannië een record van 12% aan verkochte elektrische auto’s, waarvan ongeveer de helft Plug-in hybrid en de helft volledig elektrisch. Een recordmaand, maar nog steeds ver weg van het doel voor 2030. In de rest van Europa ligt het aandeel verkochte elektrische auto’s dit jaar rond de 10%. In Nederland steeg het aantal elektrische auto’s met 62.000 in 2019, ruim een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal ongeveer 1,2% van alle auto's op de Nederlandse wegen. De vraag is hoe die trend doorzet in 2020, aangezien de gunstige bijtellingsregeling voor nieuwe elektrische auto’s niet meer geldt sinds dit jaar.


Een groot nadeel van elektrische auto’s blijft natuurlijk range anxiety, de angst dat je je bestemming niet haalt voordat je batterij leeg is. Een terechte angst als je denkt aan de oude iPhones die je drie keer moet opladen om de dag door te komen. Er wordt echter hard gewerkt aan betere technologie.

Tijdens Tesla Battery Day presenteerde Elon Musk de nieuwe batterijtechnologie van Tesla. Met de nieuwe 4680 batterij kan je al 16% verder rijden. Daarnaast zijn er nog meer ontwikkelingen die bijdragen aan nóg meer range. Verder zou deze nieuwe batterij, volgens Tesla, een levensduur moeten hebben van een miljoen mijl (1,61 miljoen kilometer).


Één belangrijke vraag blijft: wat te doen met oude gebruikte batterijen? In aflevering 2 van de Podcast spraken we met Peter Paul van Voorst, mede-oprichter van Skoon Energy. Naast het ontwikkelen van een batterijverhuurplatform (“de Booking.com van batterijen”) verzamelt Skoon Energy ook data van batterijgebruik. Deze data wordt gebruikt om de productie van batterijen te optimaliseren en vooral de recyclebaarheid van gebruikte batterijen te verbeteren.

Werken aan een betere toekomst

Boris Johnson is van plan 12 miljard pond te investeren om in 2030 250.000 nieuwe duurzame banen te creëren. Geen zin om naar Engeland te verhuizen voor een baan? Check onze vacaturepagina voor duurzame banen in Nederland.


60 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven