Zoeken
  • Thomas Weenk

Wanneer zet jij je tanden in een sappige kweek Steak?

Kweekvlees: het staat al jaren bovenaan op het menu in het nieuws, maar in de schappen kom je het nog niet tegen. Naast dat je geen beeld hebt van de smaak van een drive-through kweekburger, weten de meeste mensen ook niet waar ze van worden gemaakt. Is het nou echt duurzamer? En wanneer kunnen we ze eindelijk verwachten? In deze blog kom je daar achter!


Bron: MosaMeat


Koeien eten gras, kippen eten graan, maar wat eet een stukje kweekvlees? Kweekvlees wordt gemaakt van de stamcellen van een dier. Die stamcellen worden via een prik uit bijvoorbeeld de bil van een koe gehaald. Vervolgens begint het kweekproces. Dat gebeurt in een voedingsrijk serum met essentiële vetten, eiwitten, zouten en water dat nauwkeurig onder de juiste groeiomstandigheden wordt gehouden. Nu is het wachten tot het biopt met 800 miljoen spiercellen is uitgegroeid tot 80,000 quarter-pounders.


“Voor het kweken van een stuk koeienvlees heb je geen gras of stallen nodig, maar een voedingsserum en een laboratorium.”

Oke, dat klinkt wel heel makkelijk, maar als het zo makkelijk klinkt, waarom liggen ze dan nog niet in de supermarkt? Een van die redenen is simpelweg omdat het nog niet mag. Op dit moment valt kweekvlees onder de verordening ‘nieuwe voedingsmiddelen’ en mag het pas de markt op als absolute veiligheid is aangetoond. Maar Nederlandse bedrijven zoals Meatable en MosaMeat hebben plannen voor marktintroductie ergens in de komende jaren.

In Singapore zijn ze inmiddels al wel zover. Daar heeft de Amerikaanse startup Eat Just de primeur met lab-gegroeide kipnuggets. Hoewel kip niet het meest ‘vervuilende’ stuk vlees is, zal de vervanging van kippenvlees wel de grootste impact maken wanneer je het hebt over het aantal dieren dat ieder jaar wordt geslacht. Naar schatting van de Verenigde Naties zijn dat er jaarlijks zo’n 69 miljard. Hoewel dit bij bijvoorbeeld koeien en varkens minder is, heeft de vervanging van het vlees van deze dieren weer een grotere impact op het milieu.


Wat betreft CO2-uitstoot en water- en energiegebruik zit het met kweekvlees goed ten opzichte van het houden van dieren. De productie van het kweekvlees vergt minder dan 40% van de energie van een gewone hamburger en de CO2-uitstoot is zelfs 90% lager. Alleen tegen een plantaardig burgertje kunnen de kweekspieren nog niet opboksen. Over toekomstige klanten hoeft de kweekindustrie zich overigens geen zorgen te maken. Uit een eigen peiling van MosaMeat blijkt dat 52% van de Nederlanders openstaat voor het eten van een gekweekte burger.

Heb je ook honger gekregen na het lezen van deze blog? In de blogs van Thomas en Paul vind je meer duurzaam leesvoer

57 keer bekeken0 reacties